Kedves MDMTE tagok!!

A 2021. június 5-én Sajópetriben megrendezendő vizsganapon ismét mód van DNS minták leadására.

A MEOESZ Magyar Fajta Projektje idén folytatódik. Ennek keretében kutyánként 3 db genetikai vizsgálatot végeznek, mely a kutyák tulajdonosai számára ingyenes lesz.
A tesztelést a Seqomics Kft. fogja végrehajtani. Eredményeket 2021 végén, 2022 év elején.
A minta elemzése vérből történik, a rövidszőrű magyar vizslák esetén hosszú szőr (PL), a húgykövesség (HUU) és az izomsorvadás (DM-EXAM2), drótszőrű magyar vizslák esetén a hosszú szőr (PL), húgykövesség (HUU) és a rövidszőr (FURN) öröklődésének vizsgálatára terjed ki (az adott kutya hordozza-e az adott tulajdonságokért felelős gént, örökítheti-e ezeket a tulajdonságokat.)

A 3 teszt a Magyar Fajta projekt keretében most ingyenes (tartalamazza az állatorvosi költségeket is)
A vérvétel során 3 mintát veszünk:
– vizsgálathoz;
– Haszonállat Génmegőrzési Intézet részére;
– NÉBIH számára, ahol DNS profil készül belőle (ha a kutyának később utódai születnek, akkor nem kell újabb mintát venni és leadni a NÉBIH-nek az utódok származás ellenőrzéséhez).

Lehetőség van a korábban NÉBIH-nél leadott mintával és alommal rendelkező vizslával is résztvenni a projektben!

A részvétel feltétele: Magyarországon kiállított származási lap, származási igazolás, regisztrációs lap, vagy honosított export törzskönyv.

A vérvételre való jelentkezéshez nem feltétel a rendezvényen való részvétel, regisztrálni JÚNIUS 2-áig e-mailen a törzskönyv másolatának elküldésével lehet. (info.drotosvizsla@gmail.com vagy  ​​​​​​​info@drotszorumagyarvizsla.hu)

MDMTE vezetősége