⚠️ A MEOE Szövetség állásfoglalása
a fül- és farokvágás szabályozásáról ⚠️

I. Az FCI standard módosítással érintett fajták:
Az FCI – kinológiai világszervezet – 2025. január 1-ig adott türelmi időt azoknak az ebeknek a kiállítására és tenyésztésére, melyeken fülés/vagy farok csonkolást végeztek. Ezt követően az FCI nem engedi killításain bemutatni és nem engedi tenyésztésbe vonni azoknak a fajtáknak az egyedeit amelyek fajta standardjét – fajtaleírását – a fajtagondozó ország módosította és megtiltotta benne a fül és farok vágott egyedek bemutatását, tenyésztésbe vételét. Természetesen a 2025. január 1. előtt szerzett tenyészengedélyeket továbbra is elfogadjuk ezen fajták vágott fülű/farkú egyedei esetében.

Ezzel összhangban a MEOE Szövetség
2025. január 1. után nem fogadja a fül és/vagy farok vágott kutyák egyedeit kiállításain és tenyészszemléin.

Ezek a fajták a következők:
* Cane Corso
* Dobermann
* Törpe, Közép, Óriás Schnauzer
* Nápolyi Mastiff
* Német Boxer
* Német Dog
* Német Pincher
* Rottweiler
* Törpe Pincher

II. Az FCI standard módosítással nem érintett fajták:

A MEOE Szövetség, mint az Európai Uniós és hazai állatvédelmi irányelvek elkötelezett híve, az FCI összes fajtája vonatkozásában bevezeti azt, hogy 2025. január 1, után született kutyák esetében nem engedélyezi a vágott fülű vagy vágott farkú kutyák kiállításon történő bemutatását. Ez alól kivételt képeznek a genetikailag igazoltan rövid farokkal született egyedek illetve a vadász kutyafajták.

2025. január 1-től abban az esetben ha, a kutya import beszerzésből származik és honosításra került a MEOE Szövetségnél, valamint a fajtáért felelős fajtagondozó ország nem módosította a standardet, az egyed tenyésztésbe vonására mód van, de kiállításon való bemutatása nem engedélyezett.