Magyar Vizsla Fajtamentő Csoport bemutatkozása
Drótszőrű magyar vizsla fajtamentése

 

A Futrinka Egyesület 2004. év vége óta foglalkozik magyar vizsla fajtamentéssel. Sokan azt gondolják, hogy ez inkább a rövidszőrű fajtát érinti, hisz a drótszőrű magyar vizsla elég ritka, biztos nem szorul mentésre. Sajnos ezt meg kell cáfolnunk. 2005-ben kellett az első drótszőrű magyar vizslát megmentenünk. Árpád a székesfehérvári gyepmesteri telepre került, mint talált kutya, a gazdái nem jelentkeztek érte, így került az Egyesület gondozásába.

   

Szerencsére nem kellett sokat várnia, hogy szerető otthonra leljen, másfél hónap múlva már boldog kanapés kutyaként igyekeztek az új gazdái elfelejtetni a megpróbáltatásokat, amin átment.

 

Az élet nem állt meg, Árpádot az elkövetkezendő három évben 32 mentendő társa követte.  Volt akit az utcáról szedtünk össze, voltak akik menhelyeken, gyepmesteri telepeken várták, hogy sorsuk jobbra forduljon, voltak akik szaporítótól kerültek hozzánk, sokaktól a saját gazdájuk vált meg, volt olyan is, hogy egy teljes családot kellett elhoznunk egy menhelyről, nagyon sok fiatal kutya került a gondozásunkba és voltak akik sérülten érkeztek hozzánk.

Az Egyesület fajtamentő munkáját egy német partnerszervezet segíti. A Vizsla-in-Not E.V. kezdetektől fogva együttműködik velünk és nagyon sokat köszönhetünk nekik, hisz egyedül ennyi vizslát nem tudnánk megmenteni elhelyezni. (éves szinten kb. 100-120 magyar vizslán segítünk közösen). A német partnerszervezet vezető tagjai között neves tenyésztők is megtalálhatók, akik töretlen lelkesedéssel próbálják segíteni a folyamatosan termelődő kidobott vizslák sorsát.

Az Egyesület jelenleg nem rendelkezik menhellyel, a kutyák elhelyezését az Egyesület által bérelt kennelsoron (24 kennel) illetve más kutyapanziókban v. ideiglenes befogadóknál oldja meg. A bérelt kennelsoron 1 főállású alkalmazottat foglalkoztatunk, aki napi 8 órában látja el kutyákat, naponta 3x sétáltatja, du. eteti őket. Mivel a kidobott vizslák száma mindig meghaladja az Egyesület kapacitását, így sajnos nekünk is hosszú várólistán van, de mindig igyekszünk az un. SOS esetekre megoldást találni.

Az Egyesület adományokból, ez évtől az adó 1%-os bevételből illetve a német parnterszervezet támogatásából tartja fent magát. Azon kutyák költségeit, akik No.-ban találnak gazdára a német szervezet kb. 80%-ban téríti. Minden kutya oltva, féregtelenítve, chippel és útlevéllel rendelkezve, szukák esetében ivartalanítva hagyja el az országot. Az itthon örökbeadott kanokat minden esetben ivartalanítjuk. A kutyák kiutazását saját magunk intézzük, No. déli határáig fuvarozzuk őket, ahol a gazdik illetve ideiglenes gazdik várják az új családtagot.

Amiben segíthetik az Egyesület munkáját:
- adója 1 %-ának felajánlásával. Adószámunk: 18258473-1-43
- pénzbeli vagy tárgyi adománnyal (kutyaeledel, jutalomfalat, póráz, nyakörv, kullancs- és bolha elleni szerek, vitaminok, kutyafekhelyek, takarók, meleg kutyaruhák, kutyaházak, kutyaházra való ajtók, etetőtálak, fém és műanyag vödrök, zárható táptartó vödrök / hordók, stb.)
- ideiglenes befogadással,
- kutyáink hirdetésével (kör-emailben, ingyenes apróhirdetési weboldalakon, iwiw-en, plakátolással, stb)
- kutyáink szállításával (sajnos kevés önkéntesünknek van autója)
- kutyáink sétáltatásával
- bármilyen, az Ön számára már feleslegessé vált tárgy felajánlásával, melynek elárverezésével adományt gyűjthet egyesületünk. Az eddig összegyűlt felajánlások itt tekinthetők meg:
http://www.vatera.hu/listings/index.php?us=HVDJE

In memoriam:


Magor

Csenge

 

Nekik viszont sikerült:

   
   
 
   

 

    vissza